Alan Wake 2

alan wake 2


Alan Wake 2 (Alan Wake II) е игра на ужасите за оцеляване от 2023 г., разработена от Remedy Entertainment и публикувана от Epic Games Publishing. В продължението на играта „Alan Wake„, историята следва писателя на бестселъри Алън Уейк, който е в капан в алтернативно измерение от 13 години, опитвайки се да избяга, пишейки история на ужасите, включваща специален агент от ФБР на име Сага Андерсън. Играта излиза за PlayStation 5, Windows PC и Xbox Series X/S на 27 октомври 2023 г.

Геймплей

В сравнение с първата игра Alan Wake, която беше екшън приключенска игра с теми на ужасите, Alan Wake 2 е игра на ужасите за оцеляване, която се играе от гледна точка на трето лице. Играчите играят като Алън Уейк или Сага Андерсън в две отделни истории за един играч, които могат да се играят във всеки ред, който играчът избере, въпреки че началната и крайната последователност могат да се играят съответно като Сага или Алън.

Уейк и Андерсън преминават през обкръжаващи среди и се бият с врагове, използвайки набор от  огнестрелни оръжия и фенерче, последното от които може да бъде „фокусирано“, за да направи враговете уязвими на атаки с огнестрелно оръжие. Фокусирането на фенерчето изтощава батерията му и играчите трябва стратегически да използват ограничено количество батерии и боеприпаси, за да оцелеят. Когато враговете са близо, Алън или Сага могат да извършат избягваща маневра.

Alan Wake 2 включва детективски елементи: когато играят като Сага, играчите винаги имат достъп до пространство без врагове, наречено „Mind Place“. Описано от Remedy като „3D меню“, Mind Place е визуално представяне на мислите на Сага. В Mind Place играчите управляват дъска с щифтове, в която могат да свързват улики, за да сглобят основната мистерия, както и да профилират герои, за да събират улики. Като Алън, играчите вместо това ще имат достъп до „Стаята на писателя“ (Writers Room), където ще имат достъп до основните линии на роман, който той пише. Чрез добавяне и промяна на детайлите на сюжета върху основата на романа, те ще могат да манипулират пространството около Алън. Както Mind Place, така и Writers Room не спират действието във външния свят.

„Страниците с ръкописи“ (Manuscript Pages) са елемент от Alan Wake, който е и в новата игра: играчите намират страници от ръкопис, които предвещават предстоящи събития в историята. За разлика от предишната игра, Alan Wake 2 разполага със система от варианти за развитие на диалога.

Сценарий

Гол мъж се появява от тъмните брегове на езерото Каулдрон, преживявайки видения на мъж, който крещи жестоко, преди да бъде намерен и сърцето му да бъде изрязано от група мъже, носещи маски на елени.

Специалният агент на ФБР Сага Андерсън и нейният партньор Алекс Кейси са изпратени в град Брайт Фолс, за да разследват поредица от ритуални убийства. Те разследват последната жертва, голият мъж, който е разпознат като бившия агент на ФБР Робърт Найтингейл. Смята се, че е бил убит от група, наричаща себе си „Култът към дървото“. В допълнение към трупа на Найтингейл, Сага открива мистериозна страница с ръкопис, която изглежда съдържа предсказание за бъдещето. Докато са в града, агентите се натъкват на шериф Тим Брейкър, който обещава да им помогне в разследването, както и на сервитьорката Роуз Мариголд, която разпознава Сага и се държи така, сякаш разпознава Сага като местна жителка на района, въпреки че това е първото й посещение в града. След това Сага извършва аутопсия на трупа на Найтингейл, но той внезапно се съживява и избягва от моргата, след като Брейкър мистериозно изчезва.

Докато те преследват Найтингейл до езерото Каулдрон, Кейси казва, че е разследвал култ за убийства в Ню Йорк, посветен на връщането на изчезналия автор Алън Уейк чрез възпроизвеждане на убийствата, описани в книгите му, както и че Найтингейл е дошъл в Брайт Фолс, за да преследва Алън преди тринадесет години . Сага попада на Найтингейл, сега превърнат в това, което ръкописът нарича „Отнет“ (Taken), и е принудена да го убие. След това Сага открива силно разтърсен Алън Уейк, изхвърлен на брега на езерото, при което го арестува, като същевременно открива доказателства, че организация, наречена Федералното бюро за контрол (FBC), има присъствие в Брайт Фолс. Сага и Кейси отвеждат Алън обратно в странноприемницата, където той разказва как е избягал от подобно на сън измерение, наречено „Тъмното място“ (Dark Place).

Докато е в капан в Тъмното място, Алън непрекъснато се опитва да намери начин да избяга. След като се появява в мистериозно токшоу, наречено „Между другото с г-н Доор“, Алън намира лампа с форма на ангел, която в комбинация с неговите способности за писане му позволява да манипулира Тъмното място, за да се ориентира по-добре в него.

Алън се придвижва в мрачна, изопачена версия на Ню Йорк, следвайки разследването на Алекс Кейси на „Култа към Словото“, водено от злия двойник на Алън, г-н Скрач (Драскач), който е оцелял след изтриването му от съществуване, което го превежда през различни сцени на убийства, извършени от култа. По пътя Алън също се натъква на Брейкър, който търси водещия на токшоуто, г-н Доор, вярвайки, че той е отговорен за хващането му в капана на Тъмното място. Алън също от време на време осъществява кратък контакт със Сага, като двамата обменят важна информация, когато могат. След като вярва, че е убил Том Зейн, който е полудял от пленничеството си в Тъмното място, Алън се свързва с алтернативна версия на себе си, обяснявайки, че многократните му опити да избяга от Тъмното място го карат да изпитва времеви кръговрати.

Обратно в настоящето, Алън обяснява, че е написал нов роман, „Завръщане“, който му е помогнал да избяга от Тъмното място. Въпреки това г-н Скрач е преработил ръкописа в история на ужасите, която сега се превръща в реалност. Алън предупреждава, че Скрач търси Кликър (Щракач), който е ключът, от който се нуждае, за да освободи напълно злонамереното Тъмно присъствие, но също и ключът към окончателното му поражение. Когато една от страниците с ръкопис, в които се споменава Култът към дървото, обсебва Щракача, Сага решава да последва следите му и осъзнава, че романа Завръщане е пренаписал миналото ѝ, така че дъщеря ѝ Логан да се удави при инцидент. Ядосана, че Алън е записал нея и Логан в историята си, Сага открива Щракача, но преди да успее да го занесе на Алън, агенти от FBC, водени от агент Киран Естевес, пристигат и задържат него, както и лидерите на Култа, за които се разкрива, че са градски предприемачи Илмо и Якко Коскела.

Без други възможности, Сага проследява Один и Тор Андерсън, които знаят повече за Щракача. Докато комуникира с тях и спасява Тор от „Отнетата“ Синтия Уивър, тя научава, че Один и Тор всъщност са неин прачичо и дядо, съответно, и тя е наследила способностите им на пророк, което ѝ позволява да различи промените в реалността, които Завръщането причинява. Один и Тор също обясняват, че Кликър не прави нищо сам, а вместо това драматично подобрява творческата сила на човека, който го използва, поради което е важен за Алън и Скрач. След това Сага се отправя обратно към Брайт Фолс, за да занесе Кликър на Алън, но открива, че Алън, който е избягал отезерото Каулдрон, не е Алън, а Скреч. След като самоличността му вече е разкрита, Скрач убива Якко и бяга от плен, опитвайки се да вземе Кликър от Сага. Той е временно спрян и прогонен, благодарение на светлинната технология на FBC, оставяйки Сага да се чуди какво да прави по-нататък…

 

Минимални системни изисквания (PC):

  • Windows 10/11 64-bit
  • Intel i5-7600K / Ryzen 5 1600
  • GeForce RTX 2060 / Radeon RX 6600 6GB
  • RAM 16 GB
  • SSD с 90 GB пространствоОще в Zamunda
случайно избрани