Battlefield 2042 (2023)

battlefield 2042


Battlefield 2042 е FPS видеоигра, разработена от DICE и публикуван от Electronic Arts. Това е дванадесетата основна част от поредицата Battlefield, излязла на 19 ноември 2021 г. за PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC, Xbox One и Xbox Series X/S. За разлика от предишните игри от поредицата, Battlefield 2042 е само мултиплейър и няма кампания за един играч. Играта  включва поддръжка за кросплатформена игра, първа в поредицата. Battlefield 2042 има смесени отзиви от критиците и отрицателен отзив от играчите за своите технически проблеми, липса на функции и някои промени в геймплея. Играта не успя да отговори на очакванията за продажби на Electronic Arts.

Геймплей

Подобно на своите предшественици, Battlefield 2042 е фокусирана върху мултиплейър шутър от първо лице (FPS). Тъй като действието на играта се развива в близко бъдеще, тя включва футуристични оръжия и джаджи, като разгръщащи се кули и дронове, както и превозни средства, които играчите могат да контролират. Играчите могат да поискат десант на превозно средство до всяко място. Играта въведе система „Плюс“, която позволява на играчите да персонализират оръжията си на място.

Класовата система е значително преработена и премахва четирите дефинирани класа от предишни игри; вместо това играчите могат да поемат контрола над специалист, който попада в четирите традиционни класа на игра на Battlefield: Assault, Engineer, Medic и Recon. Тези герои могат да владеят всяко от оръжията и джаджите, които играчът е отключил. Всеки оператор има свои собствени уникални умения и джаджи. Например, един от специалистите, Ема „Сънданс“ Розиер, е оборудвана с „wing“ костюм (костюм за летене), докато друга, Мария Фалк, е оборудвана с лечебен пистолет. Еволюцията и разрушителните среди от Battlefield 4 се завръщат в Battlefield 2042, като екстремни метеорологични ефекти, като торнадо и пясъчни бури, които могат да повлияят на играта. Играта включва седем карти при стартирането, включително „Breakaway“, най-голямата карта в историята на франчайза на Battlefield.

Играта има три основни режима на игра. Първият е наречен „All-Out Warfare“ и обхваща „Breakthrough“ и „Conquest“ – два основни режима на поредицата. В Conquest два отбора се бият един срещу друг, за да превземат контролни точки; след като всички контролни точки в даден сектор бъдат заловени, екипът контролира този сектор. В Breakthrough един отбор трябва да се опита да превземе контролните точки на друг отбор, докато друг отбор трябва да ги защити. И двата режима могат да се играят със и срещу контролирани от AI играчи. Версиите за PlayStation 5, Windows и Xbox Series X/S поддържат мачове с до 128 играчи, докато версиите за PlayStation 4 и Xbox One поддържат до 64 играчи. За първи път в поредицата Battlefield 2042 включва поддръжка за крос-платформена игра с версиите за PlayStation 5, Windows и Xbox Series X/S. Въпреки че версиите за PlayStation 4 и Xbox One също поддържат функцията, тя е ограничена само до играчи на двете гореспоменати платформи.

Вторият основен режим, включен в играта, е управлявана от общността платформа, наречена „Battlefield Portal“. Порталът позволява на играчите да създават персонализирани мултиплейър режими и разполага с избрани карти от минали игри на Battlefield, като Battlefield 1942, Battlefield: Bad Company 2 и Battlefield 3. В допълнение, играчите могат да променят основните елементи на играта като здраве, зареждане на оръжия и движение чрез уеб базирано приложение за скриптове.

Третият режим е кооперативен мултиплейър режим, наречен „Hazard Zone“. В този режим играчите са разделени на отбори и трябва да се състезават помежду си, за да придобият и извлекат данни от устройства от отломките на паднали сателити. Тези устройства с данни се охраняват от вражески бойци, контролирани от AI играчи. Играчите печелят „кредити за черния пазар“ след успешно извличане на устройство с данни. Тези кредити могат да бъдат изразходвани за закупуване на нови оръжия и надстройки в този режим.

Сценарий

Battlefield 2042 няма кампания за един играч. Вместо това, историята се разказва чрез мултиплейър игра. Десетилетия на опустошение, причинено от сриващи се икономики, покачване на морското равнище и разбити съюзи (включително разпадането на Европейския съюз поради фалита на Германия и последвалите бежанци, известни като „No-Pats“), достигат своя връх през 2040 г., когато настъпва събитие със синдром на Кеслер, причинявайки 70% от орбиталните сателити да се разбият в Земята.

Произтичащото постоянно глобално прекъсване на тока кара напрежението между Съединените щати и Русия да скочи рязко, като войната избухва до 2042 г. Извън мултиплеър геймплея, историята е разказана и на официалния уебсайт на Electronic Arts за Battlefield 2042. Самостоятелен късометражен филм, озаглавен Exodus, който описва събития, водещи до войната от 2042 г., и включва завръщащ се персонаж от Battlefield 4 Irish, излиза на 12 август 2021 г. чрез YouTube канала на Battlefield.

Минимални системни изисквания (PC):

  • CPU: Intel Core i5 6600K / AMD Ryzen 5 1600
  • RAM: 8 GB
  • GPU: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti / AMD Radeon RX 560
  • DEDICATED VIDEO RAM: 4GB
  • DirectX: 12
  • FREE DISK SPACE: 100 GB
  • Online Connection Requirements: 512 KBPS или по-бърза интернет скорост
  • Windows 10 64 Bit / Windows 11 64 BitОще в Zamunda
случайно избрани