Resident Evil 4 (2023)

resident evil 4


Resident Evil 4 е игра на ужасите за оцеляване от 2023 г., разработена и публикувана от Capcom. Римейк на играта Resident Evil 4 от 2005 г. излиза за PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC и Xbox Series X/S на 24 март 2023 г. Версиите за iOS, iPadOS и macOS излизат на 20 декември , 2023 г.

Геймплей

Resident Evil 4 е римейк на играта Resident Evil 4 от 2005 г. Тя включва шутър игра от трето лице с „поглед през рамото“, подобна на оригинала, като същевременно черпи други дизайнерски аспекти от римейковете на Resident Evil 2 (2019) и Resident Evil 3 (2020).

Resident Evil 4 включва преработени визуализации, предназначени да създадат по-напрегната атмосфера, заедно с нов дизайн на персонажи и фонове. Той предлага шест контролни схеми, включително една стилизирана след оригиналната игра. Понякога играчът трябва да решава пъзели, за да достигне до определени области. В някои поредици, Леон трябва да защитава дъщерята на президента, Ашли. Тя използва по-проста „здравна система“, отколкото в оригинала, и може да бъде инструктирана да стои близо или далеч.

Както в оригиналната игра, играчът организира инвентара си с куфарче. Ново в римейка е крафтинг система, която позволява на играча да създава предмети и амуниции, използвайки събрани ресурси. Търговецът се завръща, позволявайки на играча да купува, надгражда и търгува с предмети, като същевременно предоставя нови странични мисии, които могат да бъдат изпълнени по време на основната история. Подобно на оригинала, фокусът на битката е стрелба по врагове и презареждане. Въпреки това, Леон вече може да се движи и да използва оръжия едновременно, което му позволява да избягва атаки, докато стреля и презарежда, когато е в движение. Леон може да използва атаки с ръчен бой, за да нарани врагове и да ги отблъсне. Нова механика за париране му позволява да блокира, контраатакува и убива повалени врагове с ножа си. За разлика от оригинала, ножът на Леон има метър за издръжливост – ако се счупи, играчът ще трябва да говори с Търговеца, за да го поправи или да увеличи издръжливостта му. Леон може да носи множество видове ножове с различни атрибути.

Сценарий

След унищожаването на Raccoon City през 1998 г., Леон С. Кенеди (Ник Апостолидис) става агент на правителството на Съединените щати и преминава обучение при майор Джак Краузър (Майк Ковач). Шест години по-късно през 2004 г., Леон е изпратен от президента да спаси дъщеря си Ашли Греъм (Женевиев Бюхнер) от село в провинциална Испания с дистанционната помощ на Ингрид Хуниган (Рейлийн Харууд). Скоро след като пристига, Леон намира придружителите си брутално убити от селяните, които се контролират от паразита Las Plagas и са се обрекли на култа Los Illuminados. Търсейки Ашли, Леон среща Луис Сера (Андре Пеня), за когото Ингрид потвърждава, че някога е работил за Umbrella Corporation. Леон и Луис са заловени от главата на селото, вожд Биторес Мендес (Джон Брайънт), който инжектира Леон с паразит Plaga. След като бяга от плен, двойката се разделя.

Леон спасява Ашли, която също е била заразена с Plaga. Те са преследвани от Мендес, докато Леон не го убива. Тъй като техният спасителен хеликоптер се забави поради лошото време, двамата се оттеглят в замък, но силите на лорд Рамон Салазар (Марсио Морено) залавят Ашли. Леон за кратко се сблъсква отново с Ада Уонг (Лили Гао), след последната им среща в Raccoon City, преди да се събере отново с Луис под земята, който осигурява потискащи средства за Plagas и разкрива, че иска да изкупи действията си, докато работи като изследовател на Umbrella и за Los Illuminados. Двамата използват миньорски тунели, за да стигнат до повърхността, но Луис е смъртоносно намушкан от Краузер, който е избягал в Los Illuminados. Леон и Краузер влизат в битка, докато Луис не принуждава Краузер да се оттегли. Преди да умре, Луис дава на Леон ключа от личната му лаборатория. При завръщането си в замъка, Леон се бие и убива Салазар, след което преследва Краузер и Ашли до съоръжение на остров с помощта на Ада.

Леон се събира отново с Ашли, но двамата срещат Осмънд Садлър (Кристофър Джейн), лидер на Los Illuminados, който възнамерява да изпрати заразената Ашли обратно в Съединените щати, за да зарази баща й, за да може той да превземе света. Садлър използва техните Plagas, за да контролира Ашли и да обезвреди Леон, разделяйки ги отново. Докато се движи през обкръжаващата го среда, Леон открива, че Краузър е отвлякъл Ашли и я е довел в селото от негодувание срещу правителството на Съединените щати за тяхното справяне с „Операция Хавиер“ – мисия, при която той оцелява на косъм преди две години и която довежда до избиването на целия му отряд. В жаждата си за сила, Краузер използва Plaga, за да мутира себе си и да се бие с Леон, който неохотно го убива. Леон се събира отново с Ашли, но Садлър се връща и се опитва да контролира Леон, докато Ада не се намесва, позволявайки на Леон да заведе Ашли в лабораторията на Луис и да премахне техните паразити. Докато търси начин за бягство, Леон спасява Ада от Садлър, преди да обедини силите си с нея, за да го убие, който изпуска флакон с Plaga. Ада взема флакона и тръгва с хеликоптер, докато Леон и Ашли бягат от експлодиращия остров с джет.

Минимални системни изисквания (PC):

  • Windows 10 (64 bit)
  • AMD Ryzen 3 1200 / Intel Core i5-7500.
  • 8 GB RAM.
  • AMD Radeon RX 560 с 4GB VRAM / NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti с 4GB VRAM
  • DirectX: Version 12Още в Zamunda
случайно избрани