Horizon Zero Dawn

horizon zero dawn


Horizon Zero Dawn е RPG екшън игра с отворен свят (open-world), разработена от Guerrilla Games и издадена от Sony Interactive Entertainment за PlayStation 4 (PS4). Играта е пусната в продажба през 2017 г.

Действието е фокусирано върху Алой (Aloy) – жена-ловец, ловуваща с лък, която живее в свят, обитаван от роботи. През целия си живот тя живее в странство, като по пътя си се сблъсква с различни опасности. Персонажът използва оръжия за близък и далечен бой, борави с различни тактики за прикритие, като по този начин влиза в битка срещу механизираните създания и използва техните останки за набавяне на различни ресурси. Изграждането на набор от умения допринася за подобряването на геймплея.

Разработването на играта започва през 2011 г. начело с режисьора на играта Матиджис Де Джонг, който го счита за „най-рискованата“ идея от всички, започвани до това време. Концепцията изследва контраста между красотата и опасността в обстановката на играта. Guerrilla Games набляга върху „опита и грешката“, който да служат за основа за самия игрален процес, като са решили да няма обучения. Играта е задвижвана от Decima, който е бил разработен преди това за Killzone Shadow Fall и пригоден за Horizon Zero Dawn – първата нова интелектуална собственост, разработена от Guerrilla Games от Killzone през 2004 г. досега, а също е и първият опит на студиото да разработи RPG игра.

Horizon Zero Dawn получи одобрителни коментари от критиката, като бяха похвалени заобикалящата среда в отворения свят, историята, визуализациите, бойните механизми, дизайна на противниците и персонажа на Алой, но в същото време не бяха пропуснати и някои дребни недостатъци, като лицевите анимации и части от сценария. През март 2017 г. са продадени на 2,6 млн. копия на играта.Още в Zamunda
случайно избрани