Stockholm (2018)

stockholm


Stockholm е американски криминален филм от 2018 г., режисиран от Робърт Будро по сценарий на Робърт Будро. Премиерата на филма в САЩ е на 12 април 2019 г.

Ларс Нистром (Итън Хоук) се дегизира с цел да превземе централната банка на Стокхолм. Той взима заложници, за да изнуди държавните служби да освободят от затвора неговия най-добър приятел, Гунар (Марк Стронг). Един от заложниците на Ларс е Бианка (Ноуми Рапас) – съпруга и майка на две деца. Преговорите с детективите удрят на камък, когато по искане на министър-председателя, полицията отказва да остави Ларс да се измъкне с осигурената му кола и заложниците.

Когато часовете стават дни, Ларс лавира между заплахи към заложниците и осигуряването на комфорта и сигурността им. Заложниците развиват сложни отношения със своя похитител, което обърква най-вече Бианка, която развива силна връзка с Ларс, опознавайки неговия грижовен характер. Тази връзка става известна като психологически феномен, познат като „Стокхолмски синдром“.

Филмът е базиран на абсурдната, но истинска история за обир на банка през 1973 г. и заложническата криза в Стокхолм, която е публикувана в списание Ню Йоркър през 1974 г. като статия със заглавие „Банковата драма“.


Stockholm (2018) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани