Roma (2018)

roma


Roma е мексиканско-американски филм от 2018 г., режисиран от Алфонсо Куарон по сценарий на Алфонсо Куарон. Премиерата на филма в САЩ е на 21 ноември 2018 г.

Действието във филма се развива през 1970-71 г. и представлява отчасти автобиографичната история на израстването на Куарон в квартал на Мексико Сити, наречен Колония Рома. Филмът проследява живота на жена, живееща в дома на семейство от средния клас, където работи като прислужница.

Световната премиера на филма е на 75-ия Международен филмов фестивал във Венеция, където печели наградата „Златен лъв“. Следва ограничено показване в киносалоните на САЩ след 21 ноември 2018 г., след което е качен в платформата Netflix на 14 декември 2018 г. Филмът получава положителна критика и специална похвала за сценария, режисурата и кинематографията  на Куарон, както и за представянето на Апарисио и де Тавира в техните роли.

Филмът получава множество одобрения, сред които са 10 номинации на 91-те награди на академията, включващи „Най-добра актриса“ (Апарисио) и „Най-добра поддържаща актриса“ (де Тавира). Лентата печели награди за „Най-добър чуждоезичен филм“, „Най-добра кинематография“ и „Най-добър режисьор“, като е най-номинирания филм на шоуто, заедно с „Фаворитката„, както и за най-номиниран филм на език, различен от английския. Филмът печели и „Най-добър режисьор“ и „Най-добър чуждоезичен филм“ на 76-ите награди „Златен глобус“, а на 72-ите Британски награди на академията печели „Най-добър филм“, „най-добър филм за филм с различен от английския език“, „Най-добра режисура“ и „Най-добра кинематография“.


Roma (2018) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани