One Life (2023)

one life


One Life е австралийско-британско-американски биографичен филм от 2023 г., режисиран от Джеймс Хоус по сценарий на Лусинда Коксън, Ник Дрейк и Барбара Уинтън. Премиерата на филма в САЩ е на

Истинската история на сър Никълъс „Ники“ Уинтън – млад лондонски брокер, който в месеците преди Втората световна война спасява 669 предимно еврейски деца от нацистите. Ники посещава Прага през декември 1938 г. и открива семейства, които са избягали от възхода на нацистите в Германия и Австрия, живеещи в отчайващи условия с малко или никакъв подслон и храна, и под заплаха от нацистка инвазия. Веднага разбира, че това е надпревара с времето. Колко деца биха могли да спасят той и екипът му преди затварянето на границите?

Петдесет години по-късно е 1988 г. и Ники живее, преследван от съдбата на децата, които не е успял да доведе на безопасно място в Англия, обвинявайки се, че не е направил повече. Едва когато телевизионното предаване на живо по BBC „Такъв е животът“ го изненадва, като го запознава с някои оцелели деца – вече възрастни – той най-накрая започва да се примирява с вината и скръбта, които е носил пет десетилетия.

One Life (2023) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани