First Reformed (2017)

first reformed


First Reformed (букв. превод: Първа реформирана) е американски филм от 2017 г., режисиран от Пол Шредер по сценарий на Пол Шредер. Премиерата на филма в САЩ е на 18 май 2018 г.

Четиридесет и шест годишния отец Ернст Толер (Итън Хоук) е пастор в историческата Първа реформирана църква в щата Ню Йорк. На нея е гледано като на „туристическа“ църква или „магазин за сувенири“ от „Изобилстващ живот“, които притежават църквата и които управляват модерна църква с 5000 места, ръководена от отец Джоел Джефърс (Седрик Антонио Кайлс).

Първа реформирана тази година отбелязва своята 215-та годишнина, за което е планирано голямо събитие, което ще бъде скромно първоначално в Първа реформирана, въпреки че ще присъстват високопоставени лица, като губернатора и кмета, след което събитието ще продължи и при „Изобилстващ живот“.

По-голямата част от речта ще бъде произнесена от местния бизнесмен Ед Балк (Майкъл Гастън), голям дарител от „Изобилстващ живот“, който е и основен дарител за нужното оборудване в Първа реформирана, за да може да бъде проведено събитието в нея, а участието на Толер ще бъде минимално с уводна проповед.

Първа реформирана е слабо посещавана църква, което означава, че Толер не трябва да се занимава особено с директно служене, въпреки че той трябва да има готови отговори, в случай че е попитан как Бог оказва влияние в тази или онази ситуация в нечий живот.

Самият Толер е разведен от дълго време, тъй като бракът му не е могъл да издържи при смъртта на техния син Джоузеф. Заради тази история Толер вярва, че е неспособен да изпитва човешка любов, въпреки кратката си връзка с Естер (Виктория Хил), която води хода в „Изобилстващ живот“ и която все още е влюбена в него.

Толер игнорира предупредителните знаци за влошаващото здравословно състояние, чиито симптоми сочат за вероятен рак на стомаха, който се изостря от неговата течна (основно алкохолна) диета. Толер прави преглед на живота си и работи, пишейки дневник от една година,който смята да не бъде прочетен от никого, но проблемите в живота му стават по-сериозни, когато бременната служителка от църквата Мери (Аманда Сийфрид) го моли да разговаря със съпруга ѝ Майкъл (Филип Етингер), за когото Толер научава, че е природозащитник, загрижен за климатичните промени и създаването на нов живот в този според него обречен свят.


First Reformed (2017) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани