Щиглецът | The Goldfinch (2019)

щиглецът


Щиглецът (The Goldfinch) е американски филм от 2019 г., режисиран от Джон Кроули по сценарий на Питър Страхан и Дона Тарт (роман). Премиерата на филма в България е на 13 септември 2019 г.

Теодор Декър (Ансел Елгорт) е едва на 13-годишна възраст, когато майка му е убита от терористичен акт в Музея на изкуствата в Метрополитън. Трагедията променя посоката на неговия живот, изпращайки го на една вълнуваща одисея от мъка и вина, преоткриване и изкупление, и дори любов.

Въпреки всичко това, той се уповава на едно осезаемо парче надежда, останало му от този ден – безценно произведение на изкуството, представляваща картина на завързана малка птичка, която той открадва от галерията в объркването си, в деня на трагедията. Картината носи името „Щиглецът“ и е нарисувана от Карел Фабрициус, ученик на Рембранд.

Щиглецът“ е филмова адаптация на глобално признатия едноименен бестселър на Дона Тарт, който спечели наградата „Пулицър“ през 2014 г. и изкара повече от 30 седмици на списъка на Ню Йорк Таймс със заглавия за бестселъри.Още в Zamunda
случайно избрани