Шофьор на такси | Taxi Driver (1976)

шофьор на такси


Шофьор на такси (Taxi Driver) е популярен филм от 1976 г., режисиран от Мартин Скорсезе по сценарий на Пол Шрьодер. Филмът има четири номинации за награда „Оскар„, едни от които за най-добър филм и за най-добра главна мъжка роля на Робърт Де Ниро. Премиерата на филма е на 8 февруари 1976 г.

Травис Бикъл (Робърт Де Ниро) е бивш пехотинец и ветеран от войната във Виетнам, живеещ в Ню Йорк. Той страда от безсъние, затова прекарва времето си, работейки като шофьор на такси през нощта, гледайки порно филми из долнопробни кина през деня или обмисляйки как светът и в частност Ню Йорк са се превърнали в помийна яма.

Травис е самотник, който има силно изразено мнение относно правилното и грешното в човечеството. За него, единственият светъл лъч сред хората в Ню Йорк е Бетси (Сибил Шепърд), която е сътрудник в президентската кампания на сенатор Чарлз Палантийн (Леонард Харис). Постепенно Травис е обсебен от нея. След инцидент с нея, той решава да направи каквото е нужно, за да направи света по-добро място, според собствените си представи.

Един от неговите приоритети е да се превърне в спасител на Айрис (Джоди Фостър) – дванадесетгодишна избягала от къщи проститутка, която според него иска да зареже тази професия, но е притисната от нейния сводник и любовник Матю.


Taxi Driver (1976) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани