Човекът, който познаваше безкрайността | The Man Who Knew Infinity (2015)

човекът-който-познаваше-безркайността


Човекът, който познаваше безкрайността (The Man Who Knew Infinity) е британски филм от 2015 г. с режисьор Мат Браун и сценарист Мат Браун. Филмът е базиран на едноименната книга от 1991 г. на писателя Робърт Канигъл. Премиерата на филма във Великобритания е на 8 април 2016 г.

През 1910-те години в Мадрас, Индия живее човек на име Сриниваса Рамануджан (Дев Пател). Неговият безкраен интелект не може да бъде потиснат дори от голямата бедност, в която се развива. В един момент неговите изключителни познания по математика впечатляват бележития британски професор математик Дж. Х. Харди (Джеръми Айрънс), който го кани да доразвие изчисленията си в колежа Тринити в Кеймбридж.

Принуден да изостави младата си жена, Джанаки,  Рамануджан се озовава в страна, в която неговите най-вече интуитивни математични теории и културни ценности се сблъскват със строгите академични изисквания на неговото училище и преподаватели, както и с реализма във Великобритания по време на Първата световна война.

Всичко това, заедно със семейството у дома и влошаването на здравословното му състояние, поставя Рамануджан заедно с Харди в борба, която ще го определи като един от най-великите съвременни учени, които пречупват множество бариери в света, в който живеят.


The Man Who Knew Infinity (2015) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани