Хари Потър и Философският камък | Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

Хари Потър и Философският камък


Хари Потър и Философският камък (Harry Potter and the Philosopher’s Stone / Harry Potter and the Sorcerer’s Stone) е британско-американски фентъзи филм от 2001 г., режисиран от Крис Кълъмбъс по сценарий на Стив Клоувс. Филмът е базиран на едноименния роман на Джоан Роулинг. Филмът е първата част от дългата поредица за Хари Потър. Премиерата на филма в България е на 15 февруари 2002 г.

Историята следва 11-годишния Хари Потър (Даниел Радклиф), който е третиран като слуга от леля си и чичо си, докато в един момент не разбира, че е магьосник и получава покана да се обучава в училището за магьосници Хогуортс, управлявано от професор Дъмбълдор (Ричард Харис).

Хари е измъкнат от посредственото си съществуване от Хагрид (Роби Колтрейн), пазителя на Хогуортс, след което попада в един свят, който е напълно непознат за него. Известен с инцидент, който е претърпял в ранното си детство, Хари бързо намира приятели в новото училище. Скоро той осъзнава, че магьосническият свят е много по-опасен, отколкото си е представял и разбира, че не може да има доверие на всеки магьосник.Още в Zamunda
случайно избрани