Последна граница | The Last Full Measure (2019)

последна граница


Последна граница (The Last Full Measure) е американски военен филм от 2019 г., режисиран от Тод Робинсън по сценарий на Тод Робинсън. Премиерата на филма в САЩ е на 24 януари 2020 г.

Филмът разказва истинската история героя от войната с Виетнам, Уилям Х. Питсенбаргър (Джеръми Ървайн), медик от ВВС на САЩ, който сам спасява над 60 човека. По време на спасителна операция на 11 април 1966 г., Питс (както е наричан накратко) по собствена воля избира да се откаже да се качи обратно на спасителния хеликоптер, за да окаже помощ на  хората на земята и осъзнава колко е лоша ситуацията там.

Когато останалите от екипа му отказват да отидат, той се излага на риск и прави всичко по силите си, за да помогне на сънародниците си. След като вече е спасил много, той получава нареждане да вземе последния си шанс, като избяга с последния хеликоптер от бойната зона под силен обстрел, но той остава, за да защити и спаси животите на войниците от 1-ва пехотна дивизия от армията на САЩ, при което прави голяма саможертва в една от най-кървавите битки във войната.

32 години по-късно, служителят от Пентагона, Скот Хъфман (Себастиан Стан), движещ се нагоре по пътя на кариерата си, е натоварен със задачата да разследва искане за връчване на Медал на честта на Питсенбаргър, направено от най-добрия му приятел и партньор в мисията (Уилям Хърт) и родителите му (Кристофър Плъмър и Даян Лад). Хъфман издирва ветераните, свидетелствали  и/или спасени от храбростта на Питс, като Такода (Самюъл Л. Джаксън), Бър (Питър Фонда) и Мот (Ед Харис).

Много от тях все още носят в себе си демоните от събитията и травмите през онзи ден. Колкото повече обаче Хъфман научава за подвига на Питсенбъргър, толкова повече излиза на повърхността конспирация от високо ниво, стояща зад отказвания десетки години медал, което го кара да рискува собствената си кариера, за да намери справедливост за падналия герой.


The Last Full Measure (2019) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани