На Западния фронт нищо ново | All Quiet on the Western Front (2022)

На Западния фронт нищо ново


На Западния фронт нищо ново (All Quiet on the Western Front) е германски военен филм от 2022 г., режисиран от Едуард Бергер по сценарий на Едуард Бергер, Лесли Патерсън и Йън Стокел. Премиерата на филма в Netflix е на 12 септември 2022 г.

Филмът разказва историята на тийнейджърите Пол Боймер (Феликс Камерер) и приятелите му, Алберт и Мюлер, които доброволно се записват в германската армия, обзети от патриотичната страст, която бързо избледнява, след като се сблъскват с бруталната действителност на живота на фронтовата линия.

Предразсъдъците на Пол относно врага и за това, кое е правилно и кое грешно във военния сблъсък, бързо се променят. И все пак, очаквайки момента на примирието, Пол трябва да продължи да воюва до края, без да има друга причина, освен да се подчини на командирите си и да задоволи желанието им за край на войната, минаващ през атака на германците.

Филмът е базиран на едноименния роман от 1929 г. на Ерих Мария Ремарк, ветеран от германската армия по време на Първата Световна война. Книгата разказва за извънредните психически и физически травми на германските войници през войната и откъсването им от цивилния живот, почувствано от много войници при завръщането им от фронта у дома. Книгата и нейното продължение „Пътят обратно“ от 1930 г., са сред забранените книги, изгаряни в нацистка Германия.

All Quiet on the Western Front (2022) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани