Модерни времена | Modern Times (1936)

модерни времена чарли чаплин


Модерни времена (Modern Times) е квазиням американски филм от 1936 г., чийто режисьор е Чарли Чаплин. Сценарист на филма е отново Чаплин, а също така е и продуцент, автор на музиката и главен герой. Филмът излиза на бял свят девет години след появата на първите озвучени филми и е последният ням пълнометражен филм на Чарли Чаплин. Премиерата на филма е на 5 февруари 1936 г.

Филмът е наричан „квазиням“, защото в него няма гласови диалози, но звуци и гласове са възпроизвеждани от различни машини. Тук за последен път се появява „Скитникът“ – добре познатият малък човек с мустаци, бомбе, тясно сако, широки панталони, големи обувки и бастун. В този филм изгрява звездата на Полет Годар, която става и съпруга на Чаплин през същата година.

В началото виждаме актьорът трескаво да затяга болтове на поточна лента. Той е избран за експеримент с автоматична машина за хранене, но различни недоразумения карат началника му да смята, че той се е побъркал и Чарли е изпратен в психиатрична клиника. Когато излиза от там, той е взет за комунист, докато развява червено знаме и е изпратен в затвора, откъдето отново излиза. През целия филм Чарли Чаплин се озовава в множество щуротии и комични ситуации.Още в Zamunda
случайно избрани