Метрополис | Metropolis (1927)

метрополис


Метрополис (Metropolis) е германски ням филм от 1927 г., режисиран от Фриц Ланг по сценарий на Теа фон Харбоу. Филмът е смятан за първият фантастичен филм в киноиндустрията изобщо и е бил най-скъпият кинофилм за своето време. Премиерата на филма е на 10 януари 1927 г.

Някога в бъдещето, утопичният град Метрополис е дом на общество, което живее безгрижен живот. Един от гражданите на име Фредер Фредерсен (Густав Фрьолих) един ден забелязва красива жена с група деца, които бързо изчезват заедно. Опитвайки се да я последва, той ужасен попада в подземен свят на работници, които изглежда движат машините, чрез които функционира горният утопичен свят.

Един от малкото хора на повърхността, които знаят за света отдолу е бащата на Фредер, Джо Фредерсен (Алфред Абел), който е основател и господар на Метрополис. Фредер научава, че жената е Мария (Бригите Хелм), която изпитва нужда да се присъедини към „ръцете“ и да достигне до управляващите „главата“ с помощта на посредника „сърцето“. Фредер иска да помогне на работниците в желанието им за по-добър живот.

Когато обаче Джо Фредерсен научава към какво се стреми Мария и че Фредер се присъединява към тяхната кауза, Джо и един негов бивш колега и изобретател Ротуанг (Рудолф Клайн-Роге), работи за потушаване на предполагаемо въстание, като Мария е в центъра на техния план. Джо обаче не подозира, че Ротуанг има своя собствена програма. Ако обаче един от плановете включва изключването на машините, би настанала тотална анархия, както под повърхността, така и над нея.Още в Zamunda
случайно избрани