Матрицата | The Matrix (1999)

матрицата


Матрицата (The Matrix) е американски фантастичен екшън филм от 1999 г., режисиран от братя Уашовски по сценарий на братя Уашовски. Филмът е отличен с четири награди „Оскар“ за визуални ефекти, монтаж, звук и монтаж на звукови ефекти. Премиерата на филма е на 31 март 1999 г.

Томас Андерсън (Киану Рийвс) е човек, който води двойнствен живот. През деня той е обикновен компютърен програмист, а през нощта е хакер, познат като Нео. Нео винаги е поставял под въпрос своята реалност, но истината далеч надхвърля представите му. Нео става мишена на полицията, когато с него се свързва Морфей (Лорънс Фишбърн) – легендарен компютърен хакер, заклеймен като терорист от правителството.

Морфей „пробужда“ Нео за реалния свят, представляващ опустошена територия, където по-голямата част от човечеството е заловена от вид машини, които „живеят“ от човешката телесна топлина и електрохимична енергия, и които са пленили техните съзнания в изкуствена реалност, позната като Матрицата.

Като бунтовник срещу машините, Нео трябва да се завърне в Матрицата, за да се сблъска с агентите – свръх мощни компютърни програми, създадени, за да очистят Нео и целия бунт на хората…


The Matrix (1999) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани