Леон | Léon (1994)

леон


Леон (Léon) е френско-американски трилър от 1994 г. на режисьора Люк Бесон  по сценарий на Люк Бесон. Премиерата на филма е на 14 септември 1994 г.

Леон (Жан Рено) е италиански емигрант, който е напуснал Италия, след като е бил признат за виновен в страната. Сега той живее в Ню Йорк сити и работи за мафиотския бос „чичо“ Тони. Той живее с любимото си растение в малък апартамент в центъра, в съседство с малко момиче на име Матилда (Натали Портман), с което говори понякога и чиито баща е наркодилър, забъркан с корумпирани ченгета (Гари Олдман) от отдела за борба с наркотиците.

Един ден, когато тя е на пазар за хранителни продукти, корумпираните агенти избиват цялото ѝ семейство при объркана сделка за наркотици и когато тя се връща с покупките и открива убийствата, отива при съседа си Леон, който я пуска не само в апартамента си, но и в живота си.

Скоро той започва да учи Матилда как да бъде професионален наемен убиец, за да отмъсти за избитото си семейство. Когато обаче опитва да отмъсти на корумпираните ченгета, те я залавят, а Леон се появява и успява да я спаси. Дали ще успеят Леон и Матилда да заживеят щастливо или измамните ченгета ще объркат плановете им?Още в Zamunda
случайно избрани