Кръстникът | The Godfather (1972)

кръстникът


Кръстникът (The Godfather) е американски гангстерски филм от 1972 г., режисиран от Франсис Форд Копола по сценарий на Марио Пузо (роман) и Копола.Премиерата на филма е на 15 март 1972 г. в САЩ.

Когато главата на известна криминална фамилия решава да прехвърли позицията си на един от своите подчинени, започва поредица от нещастни събития за семейството и това слага началото на война между всички известни фамилии, започваща с наглост, депортиране, убийство и отмъщение, и завършваща с избирането на благоприятен наследник.

Фокусът на филма е върху Майкъл Корлеоне (Ал Пачино), който в периода между 1945 и 1955 година се преобразява от обикновен родственик в безпощаден мафиотски бос, наследяващ патриарха на фамилията дон Вито Корлеоне (Марлон Брандо).

Филмът е определян като един от най-силните в жанра на гангстерските филми и изобщо като един от най-добрите в световното кино, за което получава и три награди „Оскар“. Филмът има две продължение – Кръстникът 2 от 1974 г. и Кръстникът 3 от 1990 г.


The Godfather (1972) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани