Коварни улици | Mean Streets (1973)

коварни улици


Коварни улици (Mean Streets) е американски криминален филм от 1973 г., режисиран от Мартин Скорсезе по сценарий на Мартин Скорсезе и Мардик Мартин. Премиерата на филма в САЩ е на 14 октомври 1973 г.

Чарли (Харви Кайтел) е американец от италиански произход, който живее в квартала Малката Италия в Ню Йорк и води доста бурен живот. Той се смята за католик, но се налага да се сблъсква с множество и различни грехове по пътя си към опрощението. Той работи като събира задължения за чичо си, гангстера Джовани (Чезаре Данова), но е съпричастен към тези, които не могат да платят.

Един от хората, които не могат да платят дълга си е неговият приятел, Джони (Робърт Де Ниро), саморазрушителен и някак непредпазлива личност, който дължи пари да техния приятел-лихвар, Майкъл (Ричард Романус), но не полага никакви усилия да издължи дълговете си, а дори щедро харчи всички пари, които му попадат по един или друг начин. Чарли опитва да запази мирните отношения между Джони и Майкъл, осъзнавайки, че Джони бяга от отговорностите си.

Междувременно, Чарли има тайна връзка с братовчедката на Джони (Ейми Робинсън), Тереза, която има епилепсия и е влюбена в него. Чарли, от друга страна, не желае да засилва чувствата на Тереза, отчасти защото Джовани не я одобрява, защото гледа на нейната епилепсия като недостатък от нейния характер. Чарли опитва да изглади всички тези различни аспекти от живота си, но за по-голямата част от тях усилията му са неуспешни…


Mean Streets (1973) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани