Казабланка | Casablanca (1942)

казабланка


Казабланка (Casablanca) е американски романтичен филм от 1942 г. на режисьора Майкъл Къртис по сценарий на Хулиус Епстайн, Филип Епстайн, Хауард Кох и Кейси Робинсън. Филмът е отличен с три награди „Оскар“ за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добър сценарий. Премиерата на филма е на 25 април 1942 г.

По време на Втората световна война в края на 1941 г., заточеният американец и бивш борец за свобода Рик Блейн (Хъмфри Богарт) ръководи най-популярното нощно заведение в Казабланка, Мароко. Циничният, самотен вълк Блейн притежава два ценни документи, позволяващи на притежателите си да пътуват свободно в страните, окупирани от нацистите.

Когато нацисткият майор Щрасер (Конрад Вейт) пристига в Казабланка, подмазвачът от полицията капитан Рено (Клод Рейнс) прави всичко възможно, за да го умилостиви, включително задържането на чехословашкия подземен лидер Виктор Ласло (Пол Хенрийд).

За изненада на Рик обаче, Ласло пристига с Илза (Ингрид Бергман) – някогашната любима на Рик. Рик е много огорчен от Илза, която избягва от него в Париж, но когато той научава, че тя е имала основателна причина за това, те планират да избягат заедно, като използват двата транзитни документа на Рик. Дали планът им ще успее…Още в Zamunda
случайно избрани