Зона на интерес | The Zone of Interest (2023)

зона на интерес, 2023


Зона на интерес (The Zone of Interest) е британско-полско-американски исторически военен филм от 2023 г., режисиран от Джонатан Глейзър по сценарий на Джонатан Глейзър и Мартин Еймис. Премиерата на филма в САЩ е на 1 септември 2023 г.

Полша по време на окупацията от Германия, лятото на 1943 г. Хедвиг (Сандра Хюлер), неуморна майка на пет деца, иска да запази добре организирания си живот такъв, какъвто е. В края на краищата тя е работила с ръцете си, за да създаде райско кътче, където да отгледа децата си и нищо няма да промени това. Ако само съпругът ѝ, изтъкнатият офицер от SS и командир на Аушвиц, Рудолф Хьос (Кристиан Фрийдел), не беше винаги обременен от задълженията си. Но съвършенството е мимолетна илюзия.

Докато животът в забвение на съпругата на коменданта се носи като в безоблачно блаженство, Рудолф се оказва затрупан с работа, обременен с тестване на нов дизайн на вентилация и надзор на инсталирането на високоефективна многомуфелна, нон-стоп пещ за изгаряне. Наистина, трудно е да си представим, че само на косъм от спокойното и идилично домакинство Хьос, невъобразимите ужаси на Окончателното решение се разиграваха с пълна сила. И докато вредни пушеци и приглушени, смразяващи кръвта шумове замърсяват ароматната утопия на Хедвиг, възниква един въпрос: Когато злото стане банално и апатията не изисква усилия, какво отличава човека от животното?

The Zone of Interest (2023) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани