Зеленият път | The Green Mile (1999)

зеленият път


Зеленият път / Зелената миля (The Green Mile) е американски фентъзи филм от 1999 г., на режисьора Франк Дарабонт по сценарий на Франк Дарабонт (режисьорът на Изкуплението Шоушенк). Филмът е екранизация на едноименния роман на Стивън Кинг. Премиерата на филма е на 10 декември 1999 г.

Пол Еджкомб (Том Ханкс) през 1930 г. е леко циничен ветеран-надзирател в сектор на затвора „Колд Маунтийн“ (Студена планина) за затворници, очакващи смъртна присъда. Неговите вяра и разум са се влошили, гледайки множество мъже да умират, но Еджкомб не подозира, че е пред пълен обрат в отношението си към нещата.

В затвора влиза Джон Кофи (Майкъл Кларк Дънкан). Той е огромен здравеняк, висок близо два метра и половина, който е осъден за убийството на две деца и… се страхува да спи в килия без нощна светлина. Еджкомб и другите надзиратели – Брутус, който е състрадателен надзирател и Пърси, който пък е извратена и садистична личност – ще имат странно изживяване, което включва интелигентна мишка, брутални екзекуции и разкрития по отношение на виновността на Кофи и неговата истинска същност.Още в Zamunda
случайно избрани