Зелена книга | Green Book (2018)

зелена книга


Зелена книга (Green Book) е американски филм от 2018 г., режисиран от Питър Фарели по сценарий на Ник Валелонга, Браян Хейс Къри и Питър Фарели. Премиерата на филма в САЩ е на 16 ноември 2018 г.

Ню Йорк, играчът Тони Валелонга (Виго Мортенсен), по прякор „Тони Лип“ (букв. превод: Тони устата, Тони арогантния) търси нова работа, след като нощният му клуб е затворен за ремонт. Тони попада на интервю за шофьор на прочутия пианист Дон Шърли „Док“ (Махершала Али), но първата им среща не протича особено добре, тъй като избухливото и некултивирано поведение на Тони се сблъсква с изискания и резервиран характер на Дон. Дон все пак наема Тони по препоръка на други хора, понеже има нужда от някой, който да му помогне да не се забърква в неприятности по време на 8-седмичното концертно турне из дълбокия Юг. Планът е да се завърнат у дома за Коледа.

Тони получава копие от Зелената книга на звукозаписното студио на Дон – ръководство за чернокожи пътешественици, които да намерят сигурни убежища, докато странстват из южните райони. Турнето започва в Средния запад, след което се отправя на юг. Тони и Дон имат проблеми по отношение на различията си, защото Тони се чувства некомфортно, когато е помолен да се държи учтиво, а в допълнение Дон е отвратен от навиците на Тони.

Тони в един момент е впечатлен от таланта на Дон и все повече се отвращава от дискриминационното отношение на местните към Дон, когато той не е на сцената. След като инцидент в един бар води до заплаха за живота на Дон от група бели мъже, Тони го спасява, насочвайки пистолет срещу тях и го инструктира да не излиза повече без него до края на турнето…


Green Book (2018) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани