Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба | Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба


Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) е британско-американски филм на режисьора Стенли Кубрик по сценарий на Стенли Кубрик, Тери Садърн и Питър Джордж. Филмът отчасти е базиран на военния роман „Червена тревога“ на Питър Джордж. Премиерата на филма е на 29 януари 1964 г.

Откачилият бригаден генерал Джак Д. Рипър (Стърлинг Хейдън) от военновъздушните сили на САЩ, смятайки флуорирането на американските водни запаси за съветски сценарий за масово отравяне, задейства ядрена атака срещу СССР, без знанието на своите началници, включително председателя на началник-щабовете генерал Бък Търджидсън (Джордж Скот) и президента Мъркин Мaфълий (Питър Селърс). Само Рипър знае кода, с който може да бъде отменена атаката на бомбардировачите B-52, като е изключил входящата и изходящата комуникация с базата, с цел да защити нападението.

Началник на Рипър, капитан Лайънъл Мандрейк (Питър Селърс) от кралските военновъздушни сили, който е задържан в базата от Рипър, вярва, че знае кода за отмяна и има желанието да изпрати съобщение на външния свят. Междувременно в Пентагона, ключови лица, като Мафълий, Търджидсън и ядрен учен и съветник, бивш нацист на име д-р Стрейджлав (Питър Селърс), обсъждат мерките за спирането на атаката или започване на ядрена война със Съветския съюз.

Против волята на Търджидсън, Мафълий води съветския посланик Алекси де Садески (Питър Бул) и се свързва по горещата линия с неговия шеф – съветския премиер Димитри Кисов, за да го информира за случващото се. Американците в Пентагона са смаяни от узнаването за необявено устройство за „деня на Страшния съд“, което ще се задейства автоматично за противоудар, в случай че бъде ударена някоя от ключовите им точки.

Докато Рипър, Мандрейк и другите в Пентагона опитват да намерят решение за ситуацията. майор Ти Джей „Кинг“ Конг (Слим Пикънс), един от пилотите на бомбардировачите B-52, работи върху собствена стратегия за своята бомба, в случай че не успее да достигне главната си цел.Още в Zamunda
случайно избрани