В името на Отца | In the Name of the Father (1993)

в името на отца


В името на Отца (In the Name of the Father) е ирландско-британско-американски биографичен филм от 1993 г., режисиран от Джим Шеридан по сценарий на Тери Джордж и Джим Шеридан. Премиерата на филма в Ирландия е на 27 декември 1993 г.

Младежът от Белфаст на име Гери Конлън (Даниъл Дей-Люис) признава, че е бил в Лондон по време на инцидента. Той също така признава и че не е модел за подражание, тъй като е извършил дребна кражба, докато е бил в Лондон. Той обаче твърдо заявява, че е невинен по въпроса за взривът на Гилдфорд пъб в Лондон през 1974 г., когато са били убити няколко от посетителите на заведението.

Твърдейки, че няма политически пристрастия, той и още четирима обвиняеми, наречени „четворката от Гилдфорд“, са смятани за членове на ИРА. Те твърдят, че са невинни, въпреки че са подписали декларация за вина, което претендират, че са подписали под натиск. Техният случай включва доказуеми алибита за времевата рамка на взривът.

Седем от членовете на семейството на Гери, включително баща му Джузепе (Пийт Постълуейт), са обвинени, че са съучастници в атентата. Гери се опитва да докаже невинността на всички тях, подпомаган от състрадателната адвокатка Гарет Пиърс (Ема Томпсън). Докато Гарет работи по делото, тя е изправен пред множество препятствия, поставени от Робърт Диксън, който води първоначалното разследване и отговаря за разпитите на четиримата, обвинени от полицията.

Филмът е базиран на действителните събития за „четворката от Гилдфорд“, неправилно обвинени за взривът на „Гилдфорд пъб“ от ИРА през 1974 г., които отнема животите на четирима британски войници и един цивилен гражданин. Сценарият на филма е адаптация на автобиографичната книга на Гери Конлън „Доказано невинен: Историята на Гери Конлън от четворката от Гилдфорд“.


In the Name of the Father (1993) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани