Великият диктатор | The Great Dictator (1940)

великият диктатор


Великият диктатор (The Great Dictator) е американски сатиричен пародиен филм от 1940 г. с режисьор Чарли Чаплин по сценарий на Чарли Чаплин, който също е съавтор на филмовата музика и изпълнява главните две роли. Премиерата на филма е на 15 октомври 1940 г.

Двадесет години след края на Първата световна война, в която народът на Томайния е на губещата страна, Аденойд Хинкел (Чарли Чаплин) се е възкачил да управлява държавата, като безмилостен диктатор. Той вярва в чистата арийска държава и изтребването на евреите.

Ситуацията е непозната за обикновени еврейско-томайски бръснар (Чарли Чаплин), който е хоспитализиран в резултат на битка от Първата световна война. След излизането си, на бръснарят, който е получил загуба на паметта по отношение на войната, е показан новият потискан живот на евреите, много от които живеят в еврейско гето, включително перачка на име Хана (Полет Годар), с която той започва отношения.

Бръснарят е пощаден от преследване от командир Шулц (Реджиналд Гарднър), когото той е спасил в битка през Първата световна война. Животите на всички евреи в Томайния са пощадени от политическа промяна на самия Хинкел, който ги е предприел с неясни мотиви. Тези мотиви обаче включват жажда за власт над света, започващи с нашествие в съседска държава, която е заплашвана от Бензино Наполини (Джак Оуки), диктаторът на съседската Бактерия.

Впоследствие бръснаря и Шулц, който се обръща в измяна срещу режима на Хинкел, се присъединяват към военни сили, като имат за цел да вземат ситуацията под контрола си, използвайки вътрешната информация на Шулц за функционирането на режима и тайнствената прилика на бръснаря с един от хората във властта.Още в Zamunda
случайно избрани