His Dark Materials (2019 – )

his dark materials


His Dark Materials (букв. превод: Неговите тъмни материали/вещества) е британски фентъзи телевизионен филм от 2019 г., базиран на едноименната  поредица романи на Филип Пулман. Премиерата на филма по BBC One е на 3 ноември 2019 г. и на 4 ноември 2019 г. по HBO в САЩ и други страни.

His Dark Materials е една от най-изключителните творби на въображението, както за деца, така и за възрастни, публикувани през 20-ти век. Историята разказва за сирачето Лайра (Дафне Кийн), живеещо в паралелна вселена, в която науката, теологията и магията се преплитат. Действието се развива в алтернативен свят, където всички хора имат животни, които ги придружават навсякъде, наречени покровители и представляват израз на човешката душа.

В търсенето на своя отвлечен приятел, Лайра открива зловещ сценарий, включващ отвличането на деца, което я кара да открие и разбере мистериозен феномен, наречен Дъст. По време на пътешествието ѝ, към Лайра се присъединява Уил (Амир Уилсън) – момче, притежаващо нож, който може да реже прозорците между световете. Научавайки истината за нейните родители и пророческата си съдба, двете деца се оказват в средата на война срещу божествени сили, простираща се сред множество светове и водеща до смразяващ завършек…Още в Zamunda
случайно избрани