Ще се лее кръв | There Will Be Blood (2007)

ще се лее кръв


Ще се лее кръв (There Will Be Blood) е американски филм от 2007 г. с режисьор Пол Томас Андерсън и сценарист Пол Томас Андерсън. Филмът е направен по отделни части от романа „Нефт!“ на Ъптон Синклер. Премиерата на филма в САЩ е на 25 януари 2008 г.

Филмът проследява възхода на Даниъл Плейнвю (Даниъл Дей-Люис) – харизматичен и безмилостен търсач на нефт, тласкан към успеха от силната му омраза към другите и нуждата да вижда провала на съперниците. Когато научава за богата на нефт земя в Калифорния, която може да бъде купена евтино, той се насочва натам и започва да манипулира и експлоатира местните собственици на земя, за да може да се добере до собствеността им.

Използвайки осиновения си син, за да се покаже като грижовен семеен човек, Плейнвю печели съдействието на почти всички местни, обещавайки им да построи училища и да култивира земята, като по този начин обществото ще процъфтява. С времето, нарастващите власт и богатство на Плейнвю, а неговата истинска същност се показва и той бавно започва да се отчуждава от всички в живота си.Още в Zamunda
случайно избрани