Челюсти | Jaws (1975)

челюсти


Челюсти (Jaws) е американски филм от 1975 г., режисиран от Стивън Спилбърг по сценарий на Питър Бенчли и Карл Готлиб. Филмът е базиран на едноименния роман на Питър Бенчли от 1974 г. Премиерата на филма в САЩ е на 20 юни 1975 г.

Горещо лято е на остров Амити, населен с малка общност от хора, работещи по плажовете. Когато новия шериф Мартин Броуди (Рой Шнайдер) открива жертва на нападение от акула, първото му действие е да забрани плуването по плажовете. Това обаче не се харесва на кмета Лари Вон (Мъри Хамилтън) и няколко от местните бизнесмени.

Броуди отстъпва, за което скоро съжалява, тъй като през уикенда е намерено момче, убито от хищник. Майката на убитото момче обявява награда за акулата и скоро Амити е изпълнен с аматьори ловци и риболовци, надяващи се да приберат наградата.

Местен рибар с много опит в лова на акули на име Куинт (Робърт Шоу) предлага да хване създанието срещу голямо заплащане. Не след дълго Куинт, Броуди и Мат Хупър (Ричардд Драйфус) от Океанографския институт влизат в морето на лов за Голямата бяла акула. След първия сблъсък на Броуди с акулата, той осъзнава, че ще им трябва по-голяма лодка.


Jaws (1975) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани