Форест Гъмп | Forrest Gump (1994)

форест гъмп


Форест Гъмп (Forrest Gump) е филм на САЩ от 1994 г., режисиран от Робърт Земекис по сценарий на Ерик Рот. Филмът е направен по книгата на Уинстън Грум от 1986 г. Драматичната комедия е отличена с 6 награди „Оскар„. Премиерата на филма е на 23 юни 1994 г.

Форест Гъмп (Том Ханкс) е обикновен и не много интелигентен човек, но има добри намерения и добро сърце. Заради проблеми с гръбначния стълб, Форест трябва да носи ортопедични скоби на краката. По време на детството си той среща най-добрата си и единствена приятелка Джени, а самотната му майка му го възпитава и съветва за нещата от живота, като го оставя сам да избере съдбата си.

Форест се присъединява към армията, за да служи във Виетнам, където намира новите си приятели Дан и Буба, печели медали, създава флотилия за лов за скариди, вдъхновява хората да бягат, дава началото на мания за пинг-понг, създава известното „смайли“ (усмихнато човече), пише лепенки за брони на автомобили и песни, прави дарения и се среща с президента няколко пъти.

Всичко това обаче не е от съществена важност за Форест, който мисли единствено за сладката си приятелка от детството Джени Къран (Хана Хол), на която той е объркал живота. Въпреки всичко, в крайна сметка той иска да докаже, че всеки може да обича всекиго.

 Още в Zamunda
случайно избрани