Ужилването | The Sting (1973)

ужилването 1973


Ужилването (The Sting) е американска криминална комедия от 1973 г. с режисьор Джордж Рой Хил и сценарист Дейвид Уорд. Филмът е отличен със седем награди „Оскар“, едно от които са за най-добър филм, оригинален сценарий и режисура. Премиерата на филма е на 25 декември 1973 г.

Джони Хукър (Робърт Редфорд), дребен измамник, несъзнателно краде от Дойл Лонегън (Робърт Шоу), голям престъпен бос, правейки стардартна улична измама. Лонегън иска компенсация за обидата. След като партньорът му Лутър е убит, Хукър изчезва и търси помощта на Хенри Гондорф (Пол Нюман), един от познатите на Лутър, който е майстор на измамата. Хукър иска да използва уменията на Гондорф, за да удари Лонегън с голяма сума пари и така да изравни резултата, тъй като не е достатъчно добре запознат с убийствата, за да го убие.

Те планират сложна схема и събират талантлива група от измамници, които искат дял от плячката. Залозите са високи и нашите герои не трябва да се справят само с убийствените склонности на Лонегън, а и с други играчи, които искат част от завлеченото. За да спечелят, Хукър и Гондорф ще имат нужда от всичките си умения и… голяма доза доверие.Още в Zamunda
случайно избрани