Толкин | Tolkien (2019)

толкин


Толкин (Tolkien) е биографична драма от 2019 г., режисирана от Доум Карукоски по сценарий на Дейвид Глийсън и Стивън Бересфорд. Премиерата на филма в България е на 21 юни 2019 г.

Филмът разказва за годините, формиращи автора-сирак Дж. Р. Р. Толкин (Никълъс Холт), когато открива приятелството, любовта и артистичното вдъхновение сред група приятели-аутсайдери в училище. Следва избухването на Първата световна война, заплашваща да разпокъса тяхната „задруга“. Всички тези преживявания вдъхновяват Толкин да напише известните романи за Средната земя.

На 21 ноември 2013 г. излезе новината, че Fox Searchlight Pictures и Chernin Entertainment разработват биографичен филм за британския писател и автор на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените„, Дж. Р. Р. Толкин, базиран на сценария на Дейвид Глийсън. на 24 чли 2017 г., Доум Карукоски е нает да режисира филма, който Chernin ще продуцират за Fox Searchlight, който ще се заемат с разпространението.

През следващите дни, Никълъс Холт започна разговори със студиото за изпълнител на главната роля. на 30 август 2017 г., Лили Колинс беше избрана за партньор на Холт във филма, като изиграе Едит Толкин, любовта и по-късно съпруга на Толкин, която също така е и вдъхновението за Лутиен Тинувиел.

Снимките на филма започват през октомври 2017 г. и приключват на 14 декември 2017 г.Още в Zamunda
случайно избрани