Сделка за милиони бургери | The Founder (2016)

сделка за милиони бургери


Сделка за милиони бургери (The Founder) е американски биографичен филм от 2016 г., режисиран от Джон Лий Ханкок по сценарий на Робърт Сийгъл. Филмът е портрет на бизнесмена Рей Крок и разказва историята му за създаването на веригата ресторанти за бързо хранене Макдоналдс. Премиерата на филма в България е на 21 април 2017 г.

1954 г. Работейки като търговец през целия си живот, Рей Крок (Майкъл Кийтън) е бил „тарикат“ във всякакъв смисъл на думата. Това го е направило мишена за присмех сред определени кръгове, продавайки не особено полезни продукти, но това е осигурило доста комфортен дом за него и жена му Етел. Етел би предпочела той да е повече време у дома с нея, отколкото да търгува толкова. В момента той се опитва да пробута машина за млечен шейк на верига за бързо хранене, заради което се налага той да ходи от един ресторант на друг.

Опитът му покрай това го кара да забележи лошото обслужване и лошата храна, докато в един момент не се сблъсква с концепцията на ресторанта Макдоналдс в Сан Бернардино, Калифорния. Той е притежаван и управляван от двама братя – Ричард Макдоналд (Ник Оферман) и Морис Макдоналд (Джон Каръл Линч) – накратко Дик и Мак. За разлика от повечето клиенти на Рей, който рядко поръчват по една от неговите машини за млечен шейк, братя Макдоналд поръчват 8 от неговите машини за техния единствен ресторант.

Първоначално по инициатива на Дик, братята са променили концепцията на ресторанта си, като са се фокусирали бърху качествената храна в по-малко меню, съдържащо само най-популярните артикули (хамбургери, картофки, газирани напитки), така че техните клиенти знаят какво ще получат. Променят и приоритета към клиентите, като вече се насочват повече към младежите и семействата. Освен това отдават голямо значение и на времето, за което подготвят поръчките, като това става само за няколко секунди, като за целта действието става по начин, наподобяващ поточна лента.

Преди време те са правили опит за франчайзинг, но са се провалили в това, губейки контрол върху много от аспектите, които са направили ресторанта им в Сан Бернардино успешен. Въпреки че не вярват особено в способностите на Рей, братя Макдоналд малко колебливо сключват договор с него, като го назначават за управител на техния франчайзинг. Опитът на Рей в работата не е безпроблемен, а новаторските идеи не са най-голямата му сила и той смята, че най-големия проблем на братята е, че те мислят на дребно. Тези разногласия водят до разногласия между братята и Рей, който има различна цел в своята работа и търси печалбата, и както изглежда егото му го кара да следва своите приоритети.Още в Zamunda
случайно избрани