Пианистът | The Pianist (2002)

пианистът


Пианистът (The Pianist) е военен биографичен драматичен филм от 2002 г. на режисьора Роман Полански по сценарий на Роналд Харууд и мемоарите на Владислав Шпилман. Филмът е съвместна продукция на Франция, Германия, Полша и Великобритания. Премиерата на филма е на 24 май 2002 г.

Филмът разказва истинската история за полския пианист от еврейски произход Владислав Шпилман (Ейдриън Броуди), който през 1930 г. е познат като най-талантливият пианист в цяла Полша, а дори и в Европа.

При избухването на Втората световна война, Шпилман става обект на анти-еврейските закони, налагани от нахлуващите германци. В началото на 1940 г. Шпилман вижда как светът му се променя от концертните зали до еврейското гето във Варшава и страда от депортирането на семейството му в концентрационните лагери на Германия, а самият Шпилман е мобилизиран в немските лагери за принудителен труд.

Накрая, решавайки да избяга, Шпилман отива в нелегалност като еврейски бежанец, където свидетелства на Въстанието на Варшавското гето (от 19 април до 16 май 1943 г.) и Варшавското въстание (от 1 август до 2 октомври 1944 г.).Още в Zamunda
случайно избрани