Невероятната съдба на Амели Пулен | Amélie (2001)

Невероятната съдба на Амели Пулен


Невероятната съдба на Амели Пулен (оригинално френско заглавие: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain) е френско-германска романтична комедия от 2001 г., режисиран от Жан-Пиер Жьоне по сценарий на Гийом Лоран и Жан-Пиер Жьоне. Премиерата на филма е на 25 април 2001 г.

Филмът разказва историята за момиче на име Амели (Одре Тоту), чието детство е потискано от погрешната загриженост на баща ѝ за сърдечен проблем. Поради тази загриженост, Амели почти няма контакт с живи хора в реалния живот. Това кара Амели да си създаде собствен си фантастичен свят, където да мечтае за любов и красота.

По-късно, когато вече е млада жена, тя се премества в централната част на Париж, където работи като сервитьорка. След като намира изгубено съкровище, принадлежало на предишния обитател на нейното жилище, тя решава да му го върне.

Виждайки реакцията му и перспективите, които тя му дава, Амели решава да посвети живота си на хората около нея. Това включва, обсебеният от градинското си джудже неин баща, провален писател, хипохондрик, преследващ приятелката си мъж, „призракът“, потисната млада душа, любовта на живота ѝ и човек, чиито кости са чупливи като стъкло.

След като се отдава на тези приключения, тя открива, че пренебрегва собствения си живот и не дава шанс на любовта, от която има нужда. Амели осъзнава, че трябва да бъде по-агресивна и да вземе живота в ръцете си, за да получи красотата на любовта, за която винаги е мечтала.Още в Zamunda
случайно избрани