Завръщане в бъдещето | Back to the Future (1985)

завръщане в бъдещето


Завръщане в бъдещето (Back to the Future) е американски фантастичен приключенски филм от 1985 г.,  режисиран от Робърт Земекис по сценарий на Боб Гейл и Робърт Земекис. Филмът е продуциран от Стивън Спилбърг и е отличен с „Оскар“, а поради големия си успех има още две продължения. Премиерата на филма е на 3 юли 1985 г.

Годината е 1985, когато 17-годишния гимназист Марти Макфлай (Майкъл Джей Фокс) спира пред лабораторията на доктор Емет Браун (Кристофър Лойд), когото повечето от съгражданите му смятат за леко смахнат. Марти получава съобщение от доктора, в което иска от него да му помогне за най-новото му изобретение – машина на времето, направена от спортна кола Делореан (DeLorean), която може да пътува във времето, когато достигне скоростта от 88 мили в час.

Внезапно обаче докторът е прострелян от либийски националисти, а Марти прави опит да им избяга, като използва машината на времето. Неочаквано Марти се озовава в 1955 г., където среща родителите си, когато те са още тийнейджъри и неволно попречва на тяхната първа среща. По-късно Марти намира младата версия на доктор Емет, с когото търсят начин да съберат отново родителите на Марти и да го върнат обратно в бъдещето през 1985 г.


Back to the Future (1985) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани