Добрият, лошият и злият | Il buono, il brutto, il cattivo (1966)

добрият лошият и злият


Добрият, лошият и злият (на английски: The Good, the Bad and the Ugly; на италиански: Il buono, il brutto, il cattivo) е италиански филм от 1966 г., режисиран от Серджо Леоне по сценарий на Серджо Леоне, Лучано Винченцони, Ейдж и Скарпели. Музиката е на Енио Мориконе. Филмът е от т. нар. жанр „спагети уестърн„, а действието се развива по време на Гражданската война в Америка. Премиерата на филма е на 15 декември 1966 г. в Италия.

Блонди (Добрият – Клинт Истууд) е професионален стрелец, който търси начин да спечели няколко долара. Ангелски очи (Лошият – Лий Ван Клийф) е наемен убиец, който винаги се ангажира със задачата си и я преследва, докато му се плаща за това. Туко (Злият – Илай Уолак) е издирван бандит, който се опитва да се скрие по най-добрия начин. Туко и Блонди са в партньорство, като правят пари от наградата за главата на Туко, но когато Блонди се отказва от партньорството, Туко опитва да го разубеди.

Когато Блонди и Туко минават покрай каруца пълна с трупове, разбират от единствения оцелял Бил Карсън, че той заедно с няколко други мъже са закопали скрито злато в някакви гробища. За нещастие Карсън умира и Туко разбира само името на гробището, а Блонди открива кое е името на гроба. Сега двамата трябва да се опазят живи, за да могат да намерят златото.

Ангелски очи, който е в търсене на Бил Карсън, разбира, че Туко и Блонди са срещнали Карсън и знае, че те знаят къде се намира златото. Всичко което трябва да направи е да се остави на двамата да го заведат при него. Сега Добрият, Лошият и Злият трябва да се преборят един с друг, за да могат да докопат златото на стойност 200 хиляди долара.

 



Още в Zamunda




случайно избрани