Джурасик парк | Jurassic Park (1993)

джурасик парк


Джурасик парк (Jurassic Park) е американски приключенски фантастичен филм от 1993 г., режисиран от Стивън Спилбърг по сценарий на Майкъл Крайтън и Дейвид Коп. Филмът е базиран на едноименния роман на Майкъл Крайтън. Премиерата на филма в България е на 17 септември 1993 г.

Действието се развива на несъществуващия остров Исла Нублар, в близост до Коста Рика, където ексцентричен милиардер филантроп и малък екип от специалисти по генетика са създали парк от клонирани динозаври.

След трагичен инцидент при който един от работниците е убит от един от динозаврите, основателят на парка, Джон Хамънд (Ричард Атенбъроу), кани палеонтолога д-р Алън Грант (Сам Нийл) и неговата асистентка д-р Ели Сатлър (Лора Дърн) да посетят парка и да потвърдят, че той е безопасен. Към тях се присъединява и адвокатът на Хамънд, Доналд Генаро (Мартин Фереро), и специалиста по теория на хаоса д-р Йън Малкълм (Джеф Голдблум).

Когато пристигат на острова, те са удивени от факта, че Хамънд е създал живи динозаври, но в същото време това ги изпълва със съмнения. Скоро, след като захранването в парка е изключено от компрометиран учен и динозаврите успяват да избягат, съмненията на новите посетители се оказват оправдани…Още в Zamunda
случайно избрани