Дванайсет маймуни | Twelve Monkeys (1995)

12 маймуни


Дванайсет маймуни / 12 маймуни (Twelve Monkeys) е американски фантастичен филм от 1995 г., режисиран от Тери Гилиъм по сценарий на Дейвид Пийпълс и Джанет Пийпълс. Филмът е базиран на краткия филм на Крис Маркър от 1962 г. La Jetée (в превод от френски: Кеят). Премиерата на филма в България е на 2 декември 1996 г.

Непознат и смъртоносен вирус се разпространил сред 5 милиарда души през 1996 г. Само 1 % от населението успява да оцелее до 2035 г., като е принудено да живее под повърхността. Един убиец на име Джеймс Коул (Брус Уилис) с неохота се съгласява да се върне назад във времето до 1996 г., за да събере информация за източника на епидемията, за която му е казано, че са отговорни мистериозните „Армията на 12-те маймуни“.

Задачата му е да локализира вируса, преди той да мутира, за да могат учените да го изследват. За беда обаче Коул е изпратен в 1990 г., шест години по-рано от планираното, където е арестуван и заключен в клиника за душевно болни. Там той среща психиатъра д-р Катрин Райли (Маделин Стоу) и Джефри Гойнс (Брад Пит) – лудия син на известен учен и експерт по вирусите.Още в Zamunda
случайно избрани