Гражданин Х | Citizen K (2019)

гражданин х


Гражданин Х (Citizen K) е британско-американски документален филм от 2019 г., режисиран от Алекс Гибни по сценарий на Алекс Гибни. Премиерата на филма в САЩ е на 22 ноември 2019 г.

Награденият с „Оскар“ създател на документални филми Алекс Гибни ни доставя едно от своите най-силни изследвания на глобалната политика, свързано със странния случай на Михаил Ходоровски. Смятан някога за най-богатия човек в Русия.

Михаил Ходоровски се изстрелва към просперитета и знаменитостта през 90-те години, излежава десетилетие в затвора и става неповторим лидер на движението против Путин. Проследявайки историята на Михаил Ходоровски, Алекс Гибни създава завладяващ портрет на постсъветска Русия – нация, попаднала между различаващи се коренно политически модели и място, в което съдбата може да се промени за една нощ. Разпадът на Съветския съюз даде тласък на времена на хаос и възможности. С изоставащите от социално икономическите промени закони, Русия подклаждаше към вид гангстерски капитализъм.

Михаил Ходоровски се възползва от приватизацията на държавните активи, създавайки първата търговска банка в Русия и изгради Юкос – най-голямата петролна компания в Русия. Неговият бизнес успех е придружаван от политическо влияние, което се оказва опасно и рисковано. През 2003 г., само няколко месеца след публичната критика на правителството на Владимир Путин, Михаил Ходоровски е арестуван за измама, а дяловете на Юкос са замразени и прехвърлени на руската държава. Той е признат за виновен и осъден да излежи 9 години в затвора. По-късно през 2010 г., срещу Михаил Ходоровски са повдигнати нови обвинения за пране на пари и присвояване, като е обвинен от държавата, че е откраднал собствения си петрол, в което мнозина виждат „показен съдебен процес“.


Citizen K (2019) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани