Взвод | Platoon (1986)

взвод


Взвод (Platoon) е американски военен филм от 1986 г. с режисьор Оливър Стоун и сценарист Оливър Стоун. Премиерата на филма е на 19 декември 1986 г.

Крис Тейлър (Чарли Шийн) е млад наивен американец, който зарязва колежа и става доброволец за войната във Виетнам. Когато пристига там, той бързо осъзнава, че присъствието му е твърде несъществено и маловажно спрямо другите войници, понеже той не е участвал в битките досега и не е усетил последиците от тях. Крис има двама подофицери – раздразнителния и „неунищожим“ сержант Робърт Барнс (Том Беринджър), и по-приятния и отзивчив сержант Елаяс Гродин (Уилям Дефо).

Между двамата офицери и редица от мъжете в взвода е изникнала граница, когато се е стигнало до незаконно убийство по време на нападение върху населено място. С развитието на войната, самият Крис стига до психически срив. В борбата за оцеляване, той бързо разбира, че води две битки – една с врага и друга с конфликта между мъжете в собствения му взвод.

Филмът е базиран на личните преживявания на Оливър Стоун, когато е бил пехотинец във войната с Виетнам. Филмът е отличен с награда Оскар за най-добър режисьор и най-добър филм, както и с множество други награди и номинации.


Platoon (1986) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани