Блейд Рънър | Blade Runner (1982)

ловец на хуманоиди


Блейд рънър (Blade Runner), познат и като „Ловец на хуманоиди“ е американски фантастичен филм от 1982 г., режисиран от Ридли Скот по сценарий на Хемптън Финчер и Дейвид Пийпълс. Филмът е направен по книгата „Сънуват ли андроидите електроовце?“ на Филип Дик и е считан за едно от първите филмови произведения в жанра „киберпънк“. Премиерата на филма е на 25 юни 1982 г.

През футуристичната 2019 г. Лос Анджелис се е превърнал в тъмен и депресиращ метрополис, изпълнен с градска „измет“. Бившото ченге Рик Декард (Харисън Форд) е „Блейд Рънър“. Блейд рънърите са хора, назначени да изтребват „репликанти“. Репликантите са андроиди, които изглеждат като човешки същества. Когато четири репликанти започват кървав бунт на извънземна колония, Декард е призован, за да проследи андроидите.

Когато той ги проследява и елиминира един по един, той се натъква на друг репликант на име Рейчъл (Шийн Йънг), която има човешка емоция, въпреки че е андроид. Приближавайки се до лидера (Рутгер Хауър) на групата от репликанти, истинската омраза по отношение на изкуствения интелект кара Декард да постави под съмнение собствената си идентичност в този свят от бъдещето и да се запита кое всъщност е човешко и кое не.Още в Zamunda
случайно избрани