Апокалипсис сега | Apocalypse Now (1979)

апокалипсис сега


Апокалипсис сега (Apocalypse Now) е американски военен филм от 1979 г. на режисьора Франсис Форд Копола по сценарий на Джон Милиус и Франсис Форд Копола, базиран на романа „Сърце на мрака“ на Джоузеф Конрад. Премиерата на филма е на 15 август 1979 г.

Връхна точка на войната във Виетнам е, когато капитанът от американската армия Бенджамин Уилърд (Мартин Шийн) е изпратен от полковник Лукас (Харисън Форд) по генералска заповед на мисия, която официално „не съществува, нито някога ще съществува“. Мисията: Да бъде издирен мистериозен полковник от зелените барети Уолтър Курц (Марлон Брандо), чиято армия е пресякла границата на Камбоджа и е произвела ударна мисия срещу Виет Конг.

Армията смята Курц за напълно откачил и задачата на Уилърд е да го елиминира. Уилърд открива, че неговата мишена е един от най-украсяваните офицери в американската армия. Неговият екип се среща със „сърфисткия“ лейтенант-полковник Бил Килгор (Робърт Дювал), началник на американска хеликоптерна група, която елиминира пост на Виет Конг, за да осигурят входна точка до река Нунг. След няколко страховити сблъсъка, при които членове от екипа му са убити, Уилърд, Ланс (Сам Ботъмс) и Шеф (Фредерик Форест) достигат поста на полковник Курц. След като обаче стават затворници на Курц, дали Уилърд и другите ще успеят да изпълнят мисията си?


Apocalypse Now (1979) on IMDbОще в Zamunda
случайно избрани