Амадеус | Amadeus (1984)

амадеус 1984


Амадеус (Amadeus) е американски биографичен филм от 1984 г. с режисьор Милош Форман и сценарист Питър Шафър. Филмът е отличен с множество награди и номинации, някои от които са осем награди „Оскар“ и четири награди „Златен глобус„. Премиерата на филма е на 19 септември 1984 г.

Антонио Салиери (Ф. Мъри Ейбръхам)вярва, че музиката на Волфганг Амадеус Моцарт (Том Хълси) е божествена и чудотворна. Той самият би искал да е добър музикант, като Моцарт, така че да може да възхвали Господ чрез композиране.

Салиери е щастлив да бъде уважаван и заможен придворен композитор на австрийския император Джоузеф II, и е отдаден на кариерата си човек, който вярва, че успеха и таланта му като композитор са наградата от Бог за вярата му.

Той обаче е шокиран да научи, че Моцарт е едно вулгарно създание и не може да проумее защо Господ е предпочел Моцарт да бъде негов инструмент. Завистта на Салиери го прави враг на Бога, чието величие е очевидно в Моцарт и е готов да отмъсти на Бог и Моцарт, заради собствената си музикална посредственост.Още в Zamunda
случайно избрани